• нд. юли 14th, 2024

Архимандрит Никанор: Руската църква поведе борба в България и тя не е от днес

Bychaspic

юли 6, 2024
Архимандрит Никанор: Руската църква поведе борба в България и тя не е от днес

Снимка: БГНЕС

Руската църква поведе борба в България и тя не е от днес. Това е борба срещу Константинополската патриаршия, която изразява единството на православната църква. Нейното богослужение е базисно – като пръв между равни и понякога като пръв без равни. Московската патриаршия иска за измести този първи и да застане на негово място, но не като пръв между равни и право на апелация, а като един нов източен папа, обвинявайки в своите врагове опонента. Това каза архимандрит Никанор пред NOVA NEWS.

За избора на Даниил за български патриарх архимандрит Никанор каза, че е смятал това е „най-крайният от едната страна“ и че неговата фигура ще вещае разделение и ескалация. И допълни, че точно поради тази причина е подал своето заявление за напускане. „Но човекът ми подаде ръка, той показа, че не е за разделението, а за обединението“, каза Никанор. „Действията му оправдаха очакванията ми“, поясни още духовникът. Той уточни, че стъпките на Даниил може би ще дадат основата на единството.

„Нека не обвиняваме другите, световната конспирация. Проблемът на българите е, че не можем да излезем от спиралата на политическата криза, защото не гласуваме съобразно моралните критерии, а според пристрастие, интереси, пропаганда. Не гласуваме за честни хора. Когато видим един политик в лъжа, трябва да му обърнем гръб. А когато продължаваме да го подкрепяме, как искаме да имаме напредък и добри политици. Ако не поставите общочовешките добродетели като критерии пред политиците, никога няма да имате добро управление. България може да излезе от кризата. Не гласувайте за човек, който ви е излъгал“, заяви архимандрит Никанор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *