• ср. юни 19th, 2024

„Булгаргаз“ предложи по-евтин газ за юли

Bychaspic

юни 10, 2024

„Булгаргаз“ излезе с първа прогноза за цената на газа, който ще подава на клиентите си в България през юли. Общественият доставчик очаква тя да падне с 1.28% спрямо юни до 58.79 лева/MWh (без акциз и ДДС).

Държавната компания изтъква, че цената е с 3.90 EUR/MWh по-ниска от текущата стойност на индекс TTF, пазар „Месец напред“ за юли 2024 г.

Това е най-ранната прогноза на „Булгаргаз“, който е длъжен да я прави всеки месец около тази дата, за да има известна яснота у бизнеса и топлофикациите за цената през следващия месец. Окончателното решение обаче ще бъде взето от Комисията за енергийно и водно регулиране едва на 1 юли, а дотогава цената може да претърпи промени в зависимост от пазарните условия.

Припомняме, че за юни КЕВР утвърди цена от 59.55 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Тя е с 8% по-висока от тази за май и бе оправдана с по-високите стойности на референтния индекс TTF, които елиминираха положителния ефект от по-евтиния газ, вкаран в България по договора с турската „Боташ“.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *