• нд. юли 21st, 2024

ВАС остави без разглеждане жалба срещу забраната за строителство на Каваците

Bychaspic

окт. 14, 2021
ВАС остави без разглеждане жалба срещу забраната за строителство на Каваците

Снимка: Pixabay.com

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалба срещу заповедта на министъра на околната среда и водите, която променя режима на дейностите върху пясъчните дюни на Каваците. Актът на министъра спира всякакви строителни дейности в района, припомнят от ВАС.

Според върховните магистрати оспорената заповед на министъра от 22 юни на тази година е подготвителен документ и не подлежи на оспорване. Това е и причината жалбата срещу нея да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото – прекратено.

“Както многократно ВАС е приемал в практиката си, проверката на този подготвителен по своя характер акт ще бъде извършена при оспорването на финализиращия производството нов административен акт, респективно – отказа за издаването му“, се казва в съобщението на съда.

Още по темата

В случай, че правата и интересите на жалбоподателя като заинтересовано лице в административното производство бъдат засегнати, за него съществува гарантираната възможност за оспорване на крайния административен акт, се допълва в съобщението.

Определението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.

Припомняме, че на 22 юни служебният министър на околната среда и водите Асен Личев съобщи, че предшественикът му Емил Димитров-Ревизоро е променил режимите на защита на природната забележителност „Каваците“, така че да се позволи строителството на територията, която включва плажовете „Веселие“ и „Смокиня“.

Промяната беше отменена със заповед на министъра, издадена същия ден. С поста си се раздели и директорът на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова, която е предложила опита за разрешаване на строителство и други непозволени дейности за защитена зона.

Заповедта за защитената територия в района на Каваците е издадена през 1984 г. от Комитета за опазване на природата към МС.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *