• ср. юни 19th, 2024

Държавата планира да вземе още 2 млрд. лв. вътрешен дълг

Bychaspic

юни 3, 2024

Служебното правителство на Димитър Главчев залага поемането на още 2.15 млрд. лв. нов вътрешен дълг до края на годината. Това става ясно от публикувания индикативен емисионен календар за 2024 г. на уебсайта на Министерство на финансите. Графикът няма задължителен характер, а идеята му е да даде насоки на купувачите – банки, застрахователни и пенсионни дружества и други – кога и какво се планира.

С оглед на предстоящите избори след броени дни и хипотезата за смяна на правителството след тях въпросният план може да се окаже нетраен.

Все пак според него държавата се кани да взима назаем всеки месец до края на годината, с изключение на декември, пари от вътрешния пазар – в повечето случаи за по 400 млн. лв. на месец.

Министерството предвижда всички емисии на държавни ценни книжа да бъдат с по-нестандартен матуритет – 3 и 6 години. С изключение на август и ноември се предвижда да има по две емисии на месец.

Планираните емисии за юни са на 10 и 24-ти.

От началото на годината до момента България пое 700 млн. лв. вътрешен дълг – изцяло по време на служебния кабинет. С предвидените 2.15 млрд. лв. той ще достигне 2.85 млрд. лв., което би представлявало около една четвърт от индикативния размер за новия дълг, заложен в Закона за бюджета в размер на 11.7 млрд. лв.

Толкова висока сума от вътрешния пазар не е теглена от 2022 г. насам, тъй като през миналата година целият нов дълг бе от международните пазари.

Индикативният календар за остатъка от годината идва след емисия на вътрешния пазар отпреди седмица. Поетият заем тогава обаче бе по-скъп, а интересът от страна на купувачите – по-нисък.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *