• чт. окт. 28th, 2021

Жилищата във Великобритания поскъпват по-бавно, недостигът на домове расте

Bychaspic

окт. 14, 2021
Жилищата във Великобритания поскъпват по-бавно, недостигът на домове расте

Снимка: Bloomberg LP

Ръстът на цените на жилищата във Великобритания се е забавил леко миналия месец с наближаването на края на данъчното облекчение при покупките на имоти, но спадът на броя на жилищата, обявени за продажба, вероятно ще задържи ръста на цените, показват данни на Кралския институт на лицензираните оценители в областта на недвижимите имоти (RICS).

Според данните ценовият баланс при жилищата е намалял до +68 пункта през септември спрямо ревизираните към понижение +72 пункта през август, което отговаря на прогнозите на икономисти, участвали в допитване на Ройтерс.

Жилищният пазар във Великобритания подобно на този в много други големи икономики процъфтява през последната година, след като коронавирусната пандемия доведе до нарастване на търсенето на имоти с по-голяма площ.
Цените на жилищата във Великобритания получиха допълнителен тласък от данъчното облекчение при покупките на имоти, която изтече в началото на този месец.

Ипотечният кредитор Halifax съобщи миналата седмица, че цените през септември са нараснали със 7,4% на годишна база, включително значителен месечен ръст от 1,7%, който е най-големият от 2007 г. насам.

Още по темата

RICS съобщава, че според членовете му ръстът на цените ще се забави през идните няколко месеца. Но съществува широк консенсус, че цените и наемите ще нарастват още през идната година, тъй като на пазара излизат по-малко жилища за продажба и за наем.

„Очакванията са за продължаващ растеж както на цените на жилищата за продажба, така и на наемите, а това означава засилване на натиска върху достъпността в момент, когато паричните пазари очакват скорошно повишаване на лихвите“, отбелязва Саймън Рубинсън, главен икономист на RICS.

Инвеститорите очакват Английската централна банка да започне да повишава лихвите спрямо рекордното дъно от 0,1% до края на годината.

Отделни данни, публикувани от компанията Molior в сряда, показаха, че продажбите на нови жилища в Лондон са нараснали с най-бързия си темп от една година насам през третото тримесечие на фона на възвръщането на доверието в британската столица. Но спадът на завършените проекти заради недостига на работна ръка и на материали помрачава перспективите, пише Bloomberg.

Покупките на нови жилища в проекти, следени от Molior, са се увеличили с 21% спрямо предходните три месеца, показват първоначалните данни на компанията. Броят на завършените жилища обаче е намалял с 30%, а планове за строителство се отлагат, сочи още докладът.

„Причините за спада включват пълния спектър от недостиг на работна ръка и материали. Очаква се строителните разходи да растат“, отбелязват анализаторите на Molior.

Ръстът на продажбите през третото тримесечие се дължи предимно на инвестициите в имоти за отдаване под наем в Лондон. Покупките на жилища, които се превръщат в достъпни домове, и чуждестранните купувачи също са подкрепили пазара.

Макар че ръстът на наемите в Лондон все още изостава от този в останалата част на страната, повишението от 2,7% на годишна база през третото тримесечие е първото от началото на пандемията, показаха данни на имотния портал Rightmove. Наред с все по-голямото завръщане на служителите в офисите връщането на чуждестранните студенти от началото на академичната година през септември също е подкрепило търсенето на жилища в британската столица.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.