• чт. мар. 28th, 2024

Завърналите се служители в офисите в САЩ достигат пандемичен връх

Bychaspic

окт. 13, 2021
Завърналите се служители в офисите в САЩ достигат пандемичен връх

Снимка: Amir Hamja/Bloomberg

Очакваното по-силно завръщане на служителите в офисите в САЩ след Деня на труда не се осъществи. Но след като случаите на коронавирус в страната отново започват да намаляват, служителите се връщат в офиса с най-бързия темп от началото на пандемията, пише Wall Street Journal.

Използването на офис сгради бавно започва да расте, след като редица компании поискаха от служителите си да се върнат на работното си място поне през част от седмицата. В други случаи служителите се завръщат доброволно с края на летните ваканции и връщането на децата им на училище.

Броят на служителите, които се завръщат в традиционното офис пространство, се увеличава след седмицата на Деня на труда, когато средно 31% от служителите са били на работното си място в десетте големи града, следени от Kastle Systems. Средният дял е достигнал 35% през седмицата до 1 октомври и 36% през седмицата до 8 октомври, което е нов връх по време на пандемията, сочат данните на охранителната компания, която следи достъпа до сградите със служебни карти.

Очаква се използването на офисите да се увеличи, тъй като още компании съобщават, че ще върнат служителите си през идните седмици. BlackRock, Whirlpool и Lions Gate Entertainment са сред компаниите, които са определили дати за завръщане през октомври и началото на ноември.

„Има неща, които можем да постигнем заедно в офиса, но не можем от разстояние“, казва главният изпълнителен директор на Lions Gate Джон Фелтеймър в съобщение до служителите, които са инструктирани да редуват работа от офиса и от вкъщи този месец.

Още по темата

Делът на завърналите се в офиса служители все още е скромен в сравнение с огромните очаквания през пролетта, когато растящият брой на ваксинираните накара много компании да заявят, че мнозинството от служителите им ще се върнат на бюрата си поне през част от времето в началото на есента. Работодатели в Манхатън прогнозираха, че 62 на сто от служителите им ще са в офиса до септември, показа допитване от юни на организацията „Партньорство за Ню Йорк“.

Разпространението на делта варианта промени плановете. Компаниите бяха принудени да се откажат от плановете си за връщане на служителите. Много от служителите, които се бяха завърнали в офиса, отново започнаха да работят от разстояние, а използването на офиса намаля.

Сега, когато броят на заразените отново намалява, отчасти защото много компании и местни власти задължават хората да се ваксинират, опасенията на служителите от работата в закрити пространства с колегите отслабват.

Ръстът на заетостта на офисите е особено изразен в Ню Йорк, където използването е нараснало до пандемичен връх от 30% през седмицата до миналия петък спрямо 21% в началото на септември, показват данните на Kastle.

Ръстът отразява високия процент на ваксинираните в града, повторното отваряне на училищата и големия брой компании във финансовия сектор, казва Марк Ейн, президент на Kastle.

Банките, компаниите за частни капиталови инвестиции, хедж фондовете и компаниите за ценни книжа са сред „най-склонните да върнат служителите си“, допълва той.

Около една трета от офисите в Ню Йорк на инженерната компания Thornton Tomasetti са заети спрямо под 20% през август, казва Майкъл Скуарцини, един от главните изпълнителни директори на компанията. „Определено има постепенен ръст на хората в офиса след Деня на труда. Винаги сме знаели, че това ще се случи бавно“, допълва той.

В други части на страната делта вариантът задържа връщането на служители в офисите. Например Остин, Хюстън и други градове в Тексас остават на върха на класацията през по-голямата част от пандемията. Но през септември броят на завърналите се служители в офисите в тези градове се запази на ниво от около 40%, което отразява относително високия брой на заразените в щата и сезона на ураганите, казва Ейн.

Опразването на офис площите в САЩ през по-голямата част от пандемията беше болезнено за ресторантите, магазините и други малки бизнеси в офис кварталите в страната. Някои от тях започват да се възползват от връщането на служителите.

Бизнесът се е възстановил на над 60% спрямо нивата преди пандемията в ресторанта Oceana в Мидтаун Манхатън, който разчита много на офис служителите с корпоративни акаунти. „Ако бяхте дошли в сряда или четвъртък вечер, щяхте да ме погледнете и да попитате: Каква пандемия?“, казва управляващият партньор Пол МакЛафлин.

Но Никита Шимунов, който притежава First Class Barber Shop близо до Централната гара в Махатън, отбелязва, че почти не вижда разлика. Стоящ пред магазина си на обяд в работен ден миналата седмица, той посочва с глава празните столове вътре.

„Виждате ли – обедно време, няма никой. Преди пандемията никога не е било така. Ако това положение се запази още пет-шест месеца, няма да можем да издържим“, отбелязва той.

Няма големи очаквания за ръст на завръщащите се офис служители до края на 2021 г. Компании като Alphabet и Wells Fargo отложиха отварянето на офисите до началото на 2022 г. Други компании вероятно ще изберат да върнат служителите си в началото на следващата година, особено с наближаването на сезона на празниците и вземането на отпуска от повече служители.

Дори след като повечето компании решат, че е безопасно да върнат служителите си в офиса, е възможно офис площите да не се напълнят както преди пандемията. Някои компании като PricewaterhouseCoopers планират да позволяват на повече служители да продължат да работят от разстояние за неопределено време.

Други възприемат хибриден модел, който позволява на служителите да разделят времето си между традиционните офиси и дома. BlackRock уведоми служителите си миналия месец, че когато офисите бъдат отворени отново през ноември, служителите ще имат гъвкавост да работят два дни от седмицата от вкъщи.

„След като вече не сме обвързани с традиционните начини на работа, научихме ценни уроци как да реорганизираме както работата си, така и работното си място“, се казваше в съобщението.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *