• вт. юни 25th, 2024

Започна основният ремонт на Дюлинския проход

Bychaspic

май 17, 2024

Основният ремонт на Дюлинския проход започна официално днес, 17 май. Ще се ремонтират 66 километра от третокласния път между село Старо Оряхово и обходния път на Бургас. Дейностите ще продължат почти година и половина и ще струват над 168 млн. лв. Те се осигуряват от републиканския бюджет.

Пътната отсечка е особено важна за Черноморието, защото свързва областите Варна и Бургас и се ползва като алтернативен маршрут на пътищата I-9 Слънчев бряг – Обзор и ІІІ-208 Дъскотна – Айтос през Айтоския проход.

От МРРБ съобщават, че първоначално започват строителни дейности по 34 километра от третокласния път Старо Оряхово – Гюльовца – Каблешково – път I-9 Слънчев бряг – Бургас. До края на юни ще стартират останалите 32 км в Бургаско.

За да не се ограничава придвижването през Дюлинския проход, се предвижда строително-монтажните работи да се извършват без спиране на движението. Автомобилите ще преминават в платното, в което не се изпълняват строителни дейности.

При необходимост от ограничаване на трафика като обходен маршрут ще се ползва път I-9 Старо Оряхово – Бяла – Обзор – Ахелой – Бургас. След приключване на ремонтните дейности в Дюлински проход, движението по първокласния път през Обзор ще бъде облекчено.

Припомняме, че поръчката за ремонта стартира през 2022 г., но бе довършена от старото ръководство на АПИ, в лицето на вече уволнения инж. Ясен Йорданов. В последните си дни на поста той реши да подпише договорите с избраните изпълнители – консорциум, начело с фирмата на строителния бос Велико Желев – „Хидрострой“, както и „Битумина ГмбХ-България“, която пък е една от фирмите, получила огромни аванси за „Хемус“. Офертите на компаниите надскочиха прогнозните стойности почти двойно. Километър ще струва над 2.1 млн. лв. без ДДС.

Трасето, което ще се рехабилитира, е разделено на два участъка. Първият е с дължина 34.1 км и е от с. Старо Оряхово до с. Гюльовца. Вторият участък е с дължина 31.5 км. Той е от с. Гюльовца до кръстовището с път I-9 Слънчев бряг – Бургас, в област Бургас.

Първият участък, по който започват дейности днес, ще се ремонтира от ДЗЗД „Роуд Проджект“, с участници „Хидрострой“ на строителния бос Велико Желев и „Транстрой – Варна“. Поне това бе избраният изпълнител от АПИ. В прессъобщението на МРРБ обаче изненадващо се споменава единствено „Транстрой-Варна“.

Стойността на договора е почти 84 млн. лв. с ДДС. Срокът на изпълнение е 540 календарни дни. Строителният надзор ще се изпълнява от ДЗЗД „Трафик контролс“, с участници: „Трафик Холдинг“ ЕООД и „Контролс“ ООД, чийто договор е 1.3 млн. лв.

Дейностите по втория участък пък ще се извършват от ДЗЗД „Развитие 2018“, с участници „Инжстройинженеринг“, „Битумина ГмбХ – България“. Стойността на договора е близо 84 млн. лв. Строителен надзор ще изпълнява „ИЕ Консултанти 2022″ ДЗЗД, с участници: „Ивт Консулт“ ЕООД и „Ерпос Спол“ С. Р. О. – Словения, като стойността на договора е 946 920 лв.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *