• нд. юли 14th, 2024

Заради скъпия ток фирми търсят евтини парцели за соларни инсталации

Bychaspic

окт. 19, 2021
Заради скъпия ток фирми търсят евтини парцели за соларни инсталации

Снимка: „Агрион“

Скъпият ток уплаши компаниите и те спешно започнаха да търсят терени за изграждане на соларни инсталации, които да задоволяват на първо време нуждите им от евтина енергия.

Една от причините е, че така в дългосрочен план ще бъдат независими от пазарните катаклизми. От друга страна обаче през последните години мощността на панелите се повиши с около 50-60%, с което те станаха по-ефективни. В същото време заради засилената конкуренция между производителите те са и по-евтини. Затова през последните години инвестицията в соларни  панели е паднала от 2 000-2 500 евро на киловат до 850 евро на инсталиран киловат.

За тези, които искат да инвестират в такива инсталации, лидерът в поземлените отношения „Агрион“ пуска на търг огромен терен, подходящ за изграждане на фотоволтаик.

Теренът се намира край Карнобат и е с площ 790 дка. Парцелът е изключително подходящ за строеж на соларна инсталация, тъй като до него има път, в близост има и ключова инфраструктура, която позволява директно свързване на бъдещото съоръжение.

Индикативната цена на парцела е 5 000 лв. на декар. Наддаването ще се състои на два етапа. Първият кръг е тайно наддаване. На вторият тримата, предложили най-добри оферти, ще се състезават явно. Стъпката на наддаване е 100 000 лв.

Карнобат е една от областите в страната с най-дългото слънцегреене.

Земеделската земя е един от най-изгодните варианти за изграждане на ВЕИ инсталации.

Тук обаче има допълнителни изисквания, които трябва да са налице. Първото и най-важно условие е близост до ключова инфраструктура, което е едно от задължителните условия за изграждане на ВЕИ инсталации. Освен това, земята трябва да е определена категория. И двете условия за карнобатския терен са спазени.

Според прогноза на Bloomberg BNF през следващите 10 години в България ще се изградят почти 8GW нови мощности на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Ново проучване на Орегонския държавен университет (OSU) посочва, че земеделските земи са най-подходящи за разполагане на фотоволтаични инсталации. Публикуваната в журнала Scientific Reports статия показва, че ако под 1% от земеделските земи бъдат трансформирани в площи, покрити със соларни панели, ще бъдат задоволени глобалните енергийни потребности.

„Като една от водещите компании на пазара, „Агрион“ разполага с голямо количество земя. Голяма част от терените са подходящи за инвестиции, сред които соларни инсталации, хотели и складови площи. Подбираме внимателно нашите предложения към бизнеса и се радваме от интереса, който се засилва през последните години“, твърдят от дружеството.

Имотът може да бъде разгледан на https://www.agrion.bg/exclusiveproperties/ekskluzivni-imoti-za-solaren-park/.

Инвеститорите могат да направят оферта веднага, през онлайн формата за заявка https://www.agrion.bg/request/buy/. Запитване може да бъде отправено и на мейла на „Агрион“ office@agrion.bg.

Ако желаят да зададат предварително въпросите си на експертите на „Агрион“, могат да го направят чрез националния номер 080011166 или през системата за чат на живо в сайта.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *