• нд. юли 14th, 2024

Защо купуването на втори и дори на трети дом става все по-популярно в света?

Bychaspic

окт. 30, 2021
Защо купуването на втори и дори на трети дом става все по-популярно в света?

Снимка: Bloomberg LP

Във времената преди пандемията хората трябваше да направят избор – да живеят натясно в хаоса и енергията на града или на широко на фона на красотата и скуката на провинцията, пише Bloomberg.

Пандемията накара много хора да преосмислят този избор на начин на живот, подкрепяйки глобалните жилищни пазари. Цените нараснаха главоломно, а конкуренцията сред купувачите се засили в предградията, докато търсенето в много големи градове рязко спадна. Сега хората, които могат да си го позволят, искат и двете.

В Ню Йорк едно семейство дели времето си между апартамента си в Гринуич вилидж и луксозна къща. На около 1300 км в западна посока финансов анализатор живее между къщата на плажа на родителите си на брега на езерото Мичиган в Лонг Бийч, щата Индиана, и апартамента са приятеля си в Чикаго.

От другата страна на Атлантика имотен анализатор преследва по-добър баланс между работа и личен живот със съпругата и децата си, като прекарва повече дни в провинциалния им дом край Париж. Собственичка на малък бизнес в Рим отдава под наем апартамента си до Колизеума, докато прекарва време в новата си къща на 40 минути от Сабинските хълмове. Собственик на апартамент в Лондон пести пари, като разделя времето си между столицата и Котсуолдс в Централна Англия.

„Хибридният живот е мотото на деня“, коментира Ленард Стейнбърг, ръководител на компанията за недвижими имоти Compass. „Съществува мнение, че ако имате втори дом, значи сте милиардер, но през последните 18 месеца осъзнахме, че е възможно да имаме малък апартамент в града и малка къща извън града“, допълва той.

Благодарение на ниските лихви по жилищните кредити, спестяванията от времето преди пандемията и революцията с хибридната работа повече хора, не само ултра богатите, могат да водят този двойствен начин на живот. Основната промяна в това къде и как живеят хората влияе на пазарите на второ жилище, които преди време разчитаха на посетители през уикендите или на сезонни посетители с по-голямо търсене на ресторанти, търговски обекти и други удобства, които правят живота в града толкова привлекателен.

Около 19% от участници в допитването на консултантската компания Knight Frank Global Buyer Survey за 2021 г. са заявили, че са сменили дома си от началото на пандемията. И може би тенденцията ще продължи, тъй като 33 на сто от анкетираните са отбелязали, че е по-вероятно да купят втори дом в резултат на пандемията спрямо 26% година по-рано.

„С ръста на работата от разстояние второто жилище или „другото основно“ стават предпочитан вариант за повече купувачи, търсещи по-добър баланс между работа и живот“, отбелязаха авторите на доклада.

За хората, които могат да си позволят хибриден живот, това е финансов и физически подвиг. Но експерти по психическо здраве твърдят, че предполагаемият лукс на двойния живот може да е източник на стрес в дългосрочен план. Необходимостта да се балансира между няколко наема или вноски по ипотечни кредити може да е страховита.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *