• нд. юли 21st, 2024

Клаас Кнот предупреди инвеститорите за все по-бързата инфлация

Bychaspic

окт. 11, 2021
Клаас Кнот предупреди инвеститорите за все по-бързата инфлация

Снимка: Bloomberg

Инвеститорите трябва да са наясно с риска от ускоряващата се инфлация, за да избегнат шокови корекции, макар че ценовите повишения все още изглеждат временни, заяви холандският представител на Европейската централна банка Клаас Кнот в понеделник.

„Текущият апетит към риск на пазарите може да бъде ограничен само от слаба инфлация и ниски лихвени проценти“, каза гуверньорът на Холандската централна банка пред репортери, цитиран от Ройтерс.

„Все още очаквам ускоряването на инфлацията да бъде до голяма степен временно, но трябва да вземем предвид и други сценарии със структурно по-висока инфлация и по-високи лихвени проценти. Защото ако не го направим, това може да доведе до шокови понижения на цените в бъдеще“, допълни той.

Ръстът в цените на енергията тласна инфлацията в еврозоната до 3,4% през септември – най-високото ѝ ниво от 2008 г. Очаква се обаче тя все пак да се забави следващата година, когато ефектът на по-високите цени на енергията отмине.

„Ефектът на енергийните цени върху инфлацията е временен по характер, тъй като те трябва да продължат да се вдигат, за да продължат да ускоряват и инфлацията“, каза Кнот.

„Инфлацията обаче е тласната и от ограниченията в глобалните доставки, които може да са по-малко временни. Те могат да бъдат причинени от пренастройване на международната търговия, тъй като веригите на доставки покриват по-слабо света“, допълни той.

Имотни рискове

Кнот подчерта и „бурното покачване“ на цените на жилищата в Нидерландия като риск за финансовата стабилност и заяви, че банките не взимат достатъчно предвид системния риск, присъщ за пазара на жилища, предава Bloomberg.

Климатичните промени също са част от този риск. Централната банка се опасява, че екстремните климатични събития и по-строгите изисквания за устойчивост имат потенциала да свалят стойността на жилищата и офисите. Инвестициите в имоти и заемите формират над 25% от активите на банките, застрахователите и пенсионните фондове.

В нов климатичен стрес тест институцията ще проучи как наводнение в Холандия може да засегне финансовите институции.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *