• ср. юли 24th, 2024

Комитова: Няма как да изплатим 200 млн. лв за ремонта на АМ „Тракия“ в момента

Bychaspic

окт. 19, 2021
Комитова: Няма как да изплатим 200 млн. лв за ремонта на АМ "Тракия" в момента

Снимка: БГНЕС

9 млн. лв от дължимите от държавата 37 млн. лв. вече вървят към „Автомагистрали – Черно море“ и се надявам днес те да си ги получат. Това заяви по БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Утре се очаква протест на „Автомагистрали – Черно море“ пред МРРБ заради обещанието дружеството да получи до понеделник сумата от 9 млн. лв, а според дружеството до понеделник по сметката им не е постъпило нищо. Сумата е дължима заради ремонта на отсечката Чирпан – Стара Загора на АМ „Тракия“.

Още по темата

Министърът обясни, че ремонтът на магистрала „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора е изпълнен качествено, но държавата няма как да плати цялата сума в момента на строителите. Причината е, че средствата не са заложени в бюджета за тази година и трябва да има Народно събрание, за да бъдат гласувани.

„Става дума за едни фирми, които са работили по трасето на „Тракия“ Чирпан – Стара Загора и са получили договори за 200 млн. от нашата държава, а е имало осигурени само 59 млн. като финансов ресурс. Сега всички тези фирми се чувстват измамени“, каза регионалният министър.

Отсечката от АМ „Тракия“ е била планирана като текущ ремонт и за нея нито е изготвен проект, нито е издадено строително разрешение. „Съответно, ако възникне дефект, няма как да се търси отговорност  от изпълнителя“, каза Комитова.

„Няма гаранция, защото минава под думички „поддръжка“. Това е порочна практика, която се прави от години – тя е с цел уж по-бързо да се правят ремонтите, защото проектите до разрешение за строеж изискват време, но специално за Чирпан – Стара Загора имахме време да подготвим тези проекти“, смята Комитова.

Според нея първата идея е била да се платят само заплатите и осигуровките на работниците, но се е оказало, че те имат и задължения към банки и т.н.

„Затова ние определихме тази сума, която е свръхтрудно да я намерим, да я осигурим и да я платим. Ако министерството имаше средства, ние отдавна щяхме да сме приключили този въпрос. Нито регионалният министър има интерес да не се заплати работата на хората, нито служебното правителство, нито гражданите. Но знаете, че бюджетът на АПИ беше изчерпан до 30 април, ние заварихме нула лева и много започнати обекти за милиарди, така че ние изпаднахме в страхотно затруднение“, обясни министър Комитова.

Относно магистрала „Хемус“ тя посочи, че аутобанът няма да може да бъде завършен до 2024 г., но изрази надежда дотогава първите 51 км от Ябланица до Плевен да бъдат завършени.

Комитова увери, че зимното почистване няма да закъснее. Нужните средства стандартно са между 60-80 млн. лв., а в края на септември, след актуализацията на бюджета, са заделени 100 млн. лв.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *