• нд. юли 21st, 2024

Логистичните имоти са двигател на имотния бум в скандинавските страни

Bychaspic

окт. 13, 2021
Логистичните имоти са двигател на имотния бум в скандинавските страни

Ръководителят на консултантския бизнес в компанията Newsec Макс Баркли. Снимка: Bloomberg LP

Скандинавска компания, управляваща имотни активи за 75 млрд. долара, се насочва към още един годишен растеж в логистичния сегмент благодарение на острия дисбаланс между търсенето и предлагането, предава Bloomberg.

Макс Баркли, ръководител на консултантския бизнес на шведската компания Newsec, казва, че чуждестранните инвеститори сега показват засилен интерес към най-голямата икономика в региона, където строителството на логистични имоти изостава от това на останалите страни.

Още по темата

„Търсенето на гъвкави, модерни логистични структури в съседство с градовете нарасна рязко през последните години и Швеция не успява да му отговори“, отбелязва Баркли.

Делът на покупките на индустриални имоти на Скандинавския полуостров и балтийския регион от чуждестранни инвеститори нараства до 60% спрямо 19% през 2018 г., сочат данните на Newsec.

Засилването на търсенето се прибавя към очертаващата се рекордна година за сделките с имоти в сегмента на индустриалните и логистични площи. Тази година Newsec очаква стойността на сделките в сектора в скандинавския и балтийския регион да надхвърли предишния връх от 5,9 млрд. евро, достигнат през 2020 г.

Но Баркли предупреждава, че възвръщаемостта в сегмента може да се свие в резултат на „относителната липса на предлагане на модерни площи и конкуренцията между инвеститорите“.

В изследване, публикувано в сряда, Newsec съобщава, че бонус печалбата от инвестиран капитал в логистични активи спрямо офисите ще се свие догодина спрямо настоящото ниво от 100 базисни пункта, следвайки сходни тенденции в други части на Европа.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *