• вт. юни 25th, 2024

Макрон с мрачна прогноза: Нашата Европа може да умре

Bychaspic

май 26, 2024

„Нашата Европа днес е смъртна и може да умре“, предупреди Емануел Макрон в Берлин по време на първото посещение в Германия на френски президент от четвърт век.

По време на посещението си той отправи призив за защита на демокрацията срещу национализма на предстоящите европейски избори.

„Тя може да умре и това зависи само от нашия избор. Никога не сме имали толкова много външни и вътрешни врагове. Европа преживява, както казах преди няколко седмици, момент, от който зависи нейното съществуване, аз наистина смятам, че нашата Европа може да умре“, подчерта френският лидер.

Според него този „труден момент за Европа“ е свързан с украинския конфликт.

В допълнение, тя е изправена пред „предизвикателството да декарбонизира икономиката, където изменението на климата трябва да бъде разглеждано без компромис с икономическия растеж и индустриализацията“. „Аз също смятам, че нашата демокрация е в някаква криза и ние сами го виждаме“, каза френският лидер. Той смята, че тази криза е причинена от възхода на национализма.

Засилвайки предупреждението, Макрон насърчи европейците „да гласуват за партията, която подкрепяме, и партия, която защитава Европа“.

След разговорите в Берлин със Щайнмайер в Берлин Макрон трябва да отнесе посланието си до Дрезден в бившата източногерманска провинция Саксония, където националистическата партията „Алтернатива за Германия“ (АиФ) има силна база от поддръжници. Във вторник Макрон ще посети западния германски град Мюнстер и по-късно в Мезеберг, извън Берлин, за разговори с Шолц и за съвместно френско-германско правителствено заседание.

Германската визита на Макрон идва две седмици преди европейските избори, където социологическите проучвания показват, че коалицията му изостава доста зад крайната десница и тя ще трябва да се бори дори за трето място, отбелязва БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *