• нд. юли 21st, 2024

Наемите в Лондон отбелязват най-резкия си спад от 11 години

Bychaspic

сеп. 15, 2021
Наемите в Лондон отбелязват най-резкия си спад от 11 години

Снимка: Bloomberg LP

Цените на имотите под наем в Лондон са регистрирали най-резкия си спад на годишна база от над десет години през август. Това е поредният признак за преместването на хората от градските райони по време на пандемията, предава Bloomberg.

Месечният спад с 0,4% на цените на наемите през август е най-резкият от 2010 г. насам, сочат данни на Британската статистическа служба, публикувани в сряда. Ако се изключи британската столица, наемите в останалата част от страната са нараснали с 2% миналия месец.

След 18 месеца на ограничения с цел поставяне под контрол на коронавируса потребителите се насочват към закупуването на по-големи жилища с външни площи и пространство за офис. Те очакват гъвкавостта на по-честата работа от вкъщи да се запази за дълго време след края на пандемията. Това подкрепи цените и наемите на имотите в отдалечени райони като Северна Ирландия и Корнуол и ги намали в Лондон.

Спадът на цените на наемите в британската столица „отразява намалялото търсене, отчасти заради възприемането на работата от разстояние, в резултат на която служителите вече няма нужда да са близо до офисите си“, пише британската статистика в комюнике. „Той също така отразява прекомерното предлагане на имоти под наем заради превръщането на жилища за краткосрочно отдаване в имоти за дългосрочно наемане“, се казва още в съобщението.

Още по темата

Отделен доклад на статистическата служба показа, че темпът на растеж на цените на имотите се е забавил през юли, след като правителството ограничи данъчното облекчение при покупките. Цените са се повишили с 8% на годишна основа спрямо ръста от 13,1% предходния месец.

На месечна база цените на имотите са намалели с 3,7% през юли до средно 255 535 паунда (353 500 долара) – първи спад от април и най-рязкото свиване от началото на воденето на статистика през 2002 г.

Други допитвания като това на ипотечния кредитор Nationwide Building Society показват, че ръстът на цените се е забавил, като спадът през юли е бил последван от покачване през август.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *