• ср. май 29th, 2024

Правителството обмисля нов конкурс за търсене на газ в Черно море

Bychaspic

май 8, 2024

Правителството обмисля да обяви нов конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ в Блок 1-26 „Хан Тервел“. Това стана ясно от разговор на министъра на енергетиката Владимир Малинов и Микаил Джаббаров, министър на икономиката на Азербайджан, където българска делегация е на посещение.

Конкурсът е бил сред основните теми по време на срещата им, пише в съобщението от енергийното ведомство. Малинов е информирал своя колега за намерението на правителството да открие нова конкурсна процедура в отговор на предизвикателствата, свързани с енергийната сигурност.

Разширяването на проучвателните дейности в Черно море ще има сериозен принос за гарантиране на енергийната ни независимост“, изтъкна Малинов.

От своя страна Джаббаров е информирал, че наскоро Азербайджан е започнал търговски добив на природен газ от находище Абшерон в Каспийско море и страната има интерес да продължи проучванията в бъдещи подобни проекти.

Припомняме, че това няма да е първата процедура, която се открива за дълбоководния блок „Хан Тервел“. Последната беше обявена през лятото на миналата година, но досега интерес към проучвания не е имало. 

Още газ от Азербайджан

Азербайджан може да доставя допълнителни количества природен газ за нашата страна и за региона. Това стана ясно от разговора между Малинов и представители на СОКАР.

Азербайджан е ключов партньор на България за изпълнение на един от основните приоритети на страната в областта на енергетиката – диверсификацията на енергийните източници“, изтъкна министър Малинов.

По неговите думи доставките от Баку имат съществен принос за гарантиране сигурността и конкуренцията на пазара на природен газ. „Благодарение на отлично развитата газопреносна инфраструктура в страната, която продължаваме да разширяваме, можем да приемем допълнителни доставки, които ще повишат енергийната сигурност не само в България, а и в целия регион на Югоизточна Европа“, изтъкна Малинов.

Подводен електрически кабел

Подводният електрически кабел в Черно море също е бил сред темите, обсъждана между българския енергиен министър и азербайджанския му колега Парвиз Шахбазов.

Проектът се основава на стремежа за укрепване на националната и регионалната енергийна сигурност и свързаност в Черноморския басейн, диверсификация на източниците на доставка, използване на потенциала за производство на енергия от възобновяеми източници в Каспийския регион. Той има за цял и увеличаване на дела на енергията от възобновяеми източници в националния енергиен микс.

По думите на Малинов подобна инициатива предоставя отлична възможност на България и на Югоизточна Европа да се възползват от разширените капацитети за търговия, които допринасят за укрепване на енергийната сигурност, развитие на сектора на възобновяемата енергия и увеличаване на транзитните възможности.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *