• ср. юни 19th, 2024

Сделките с жилища у нас продължават да растат, но цените са в застой

Bychaspic

окт. 5, 2021
Сделките с жилища у нас продължават да растат, но цените са в застой

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Сделките с имоти в големите градове у нас остават активни и през третото тримесечие на тази година, но при цените през последните два месеца се наблюдава задържане, показват наблюдения на агенцията за недвижими имоти „Имотека“.

Компанията отчита ръст на сделките през третото тримесечие с 20% на годишна база. Продават се включително застояли от пет до десет години имоти на пазара, които навремето си са били на твърде висока цена, а сега тя отговаря на реалната за пазара, каза Люба Атанасова, изпълнителен директор на „Имотека“.

Купувачите вземат бързо, в рамките на един месец, решение за сключване на сделка, а отстъпки от цената почти не се правят. „Те се тревожат от растящата инфлация и негативните прогнози за предстоящата зима и предпочитат да се застраховат“, каза Атанасова.

Започналата от началото на пандемията тенденция на засилен интерес към къщите около големите градове се запазва, като най-активен е пазарът на къщи около Пловдив, където сделките с подобни имоти съставляват 12% от общия обем. В София сделките с къщи запазват дела си от около 4% от началото на пандемията, а във Варна той достига 8% и леко се повишава през последните месеци заради летния сезон, когато традиционно интересът към къщите е по-голям, отбеляза Атанасова.

Силно търсене на парцели

Нова тенденция през последно време е засилването на интереса към парцелите за строителство на къщи в периферията на големите градове при това не от инвеститори, а от купувачи, които искат сами да си построят дом. Причината е, че не всички вече построени къщи отговарят на изискванията на днешните купувачи, освен това сегментът е слабо застъпен на пазара заради липсата на интерес към къщи през годините. „В този сегмент има нови проекти, но броят им все още не може да достигне нивата на клиентското търсене“, каза Атанасова.

Парцели се търсят включително в северните райони на София, които засега все още не са привлекателни за инвеститорите, но стават приемливи за частни клиенти. В южните райони почти не са останали парцели за продажба.

Още по темата

Силни продажби на имоти ново строителство, отчитат също от „Имотека“. Продават се включително сгради, които още нямат първа копка. „В някои сгради от 50% до 90% от имотите се продават, докато цената им е около 1000 евро на кв. м. Инвеститорите са гъвкави в схемата на плащане, като голяма част от тях вече изискват само 10% от цената на имота при сключването на сделката. Някои инвеститори получават останалите 90% от сумата едва на акт 16. Това означава, че те са напълно сигурно в завършването на сградите. Част от тях не се нуждаят от банково финансиране, тъй като имат осигурени средства за завършване на сградите. Това допринася за спокойствието на пазара на ново строителство“, каза Атанасова.

Ще растат ли още цените?

„Имотека“ отчита ръст на цените на жилищата от 9% на годишна база за деветмесечието, но констатира задържане на нивата им през последните два месеца. „Възможно е това да е знак, че постоянният ръст скоро ще спре, но едва след Нова година ще стане по-ясно дали това е устойчива тенденция или временно явление. На годишна база цените продължават да растат“, каза Атанасова.

Тя допълни, че ако преди години апартаментите на цена между 130 хил.-140 хил. евро са били смятани за среден сегмент, сега за такива минават жилища на цена между 150 хил.-200 хил. евро. „Има двустайни апартаменти, които струват близо 200 хил. евро и се сключват сделки с тях“, отбеляза Атанасова.

Делът на покупките на жилища с банково финансиране се увеличава и достига до около 60% от общия обем спрямо около половината от всички сделки към есента на миналата година. Причината е запазването засега на исторически ниските за България лихви по ипотечните кредити и желанието на хората спестените пари да им останат за други нужди.

От началото на годината леко се увеличават и инвестиционните сделки, които са около 19% от общия обем. През последните три месеца обаче расте и броят на хората, които продават поради необходимост от пари.

„Традиционно тази група представлява около 12-13% от всички продавачи, но през третото тримесечие на 2021 г. тя вече заема дял от 19%. Възможно е това да са хора, които на по-късен етап искат да пренасочат парите в друга посока, но не е изключено и вече да са усетили кризата по-осезаемо. И в двата случая те са по-склонни на компромиси в цената, което е затихващо явление“, посочи Атанасова.

Активизиране на наемите

След затишието от началото на пандемията сега пазарът на наеми също отчита силна активност, като по данни на компанията сделките с имоти под наем нарастват с 40% на годишна база за деветмесечието, а цените са се върнали на нивата им преди пандемията. Наемателите са предимно млади хора, които са напуснали градовете в началото на ситуацията с коронавируса, но сега се завръщат в търсене на по-добра социална среда, заради изискванията на работата им или началото на учебната година. Жилище под наем търсят и хора, които са продали старото си жилище и изчакват, докато бъде завършен апартаментът им ново строителство.

Още по темата

Търсят се основно двустайни имоти под наем, като в централните градски части на София цената им е по-висока дори от тази на тристайните апартаменти. В централните, южните и източните райони на столицата цените на двустайните апартаменти под наем се движат между 250 и около 800 евро на месец, а тристайните жилища в тези райони се предлагат на нива от 300-350 евро до над 1100-1200 евро. Цената на имотите под наем зависи от обзавеждането, екстрите на жилището и наличието на паркоместа.

Паралели с 2007 г.?

Според Атанасова днешната ситуация е различна с тази през 2007 г., преди световната финансова криза и срива на имотния пазар у нас, защото ако по онова време инвеститорите са разчитали изцяло на приходите от продажби на имотите, за да си осигурят необходимото финансиране за продължаване на строителството, сега голяма част от тях имат средства за завършване на сградите.

„Ако преди 14 години не знаехме какво ще се случи, защото за първи път изпадахме в такава ситуация, сега икономически сме по-зрели. Освен това IT секторът и кол центровете са добре позиционирани, в тях работят много млади хора и заплащането там е високо. Независимо от развитието на икономиката заплащането в тези компании ще остане на високо ниво, а голяма част от днешните купувачи на жилища работят точно в такива сектори“, каза Атанасова.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *