• ср. юли 24th, 2024

Спадът на приходите от продажби на терени в Китай е тест за местните власти

Bychaspic

окт. 8, 2021
Спадът на приходите от продажби на терени в Китай е тест за местните власти

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Намаляващото търсене в Китай на аукциони за градски терени на фона на ограничителните мерки срещу дълговете на частните строителни компании може да свие регионалните финанси и да подложи на натиск местните власти да търсят други източници на доходи за финансиране на инвестициите и подкрепа за икономиката, пише Ройтерс.

Продажбите на парцели донесоха рекордни приходи от 8,4 трлн. юана (1,3 трлн. долара) през 2020 г., равняващи се на годишния брутен вътрешен продукт на Австралия, като подкрепиха фискалните бюджети в пандемичната година.

Но затягането на регулациите за заемане на средства от частни строителни компании от лятото на миналата година все повече подкопава търсенето на терени. Приходите от продажби на земя на национално равнище са намалели рязко със 17,5% на годишна база през август, сочат изчисления на Ройтерс на база данните на финансовото министерство. Това е най-големият спад от февруари 2020 г. насам.

Нови спадове може да принудят регионалните власти, които са зависими от продажбите на терени за средно една пета от приходите си, да намалят разходите и инвестициите. Много икономисти вече понижиха прогнозите си за ръста на БВП на Китай през 2021 г. заради охлаждането на имотния пазар и рисковете от пренасяне на проблемите на задлъжнелия имотен гигант China Evergrande и към други компании.

За да повишат приходите, някои местни власти може да се насочат към емитирането на още облигации, увеличавайки дълговете си. Те дори може да ускорят противоречивите планове за въвеждане на имотен данък, смятат анализатори.

„Като цяло делът на приходите от продажби на терени за местните власти в Китай е доста голям, на ниво от над 20%, така че ако продажбите на земя намаляват, разходите на местните власти ще бъдат подложени на известен натиск“, казва Бети Ван, старши икономист за Китай в ANZ в Хонконг.

През февруари китайските власти съобщиха, че 22-та най-големи града в Китай могат да проведат само три кръга с аукциони на терени тази година с цел по-добър контрол върху цените на земята в най-скъпите локации в страната и на цените на завършените жилища.

Освен това властите поставиха таван върху най-високите оферти, за да овладеят цените в рамките на широки ограничителни мерки в редица сектори. Целта на президента Си Дзинпин е да коригира прекомерностите и дисбалансите в китайската икономика и общество.

Но след първия кръг аукциони през март-юни търсенето намалява, тъй като лишените от пари строителни компании се въздържат от участие.

На течащ кръг от аукциони през юни-октомври около 40% от предлаганите терени бяха оттеглени или не привлякоха кандидати към 30 септември, сочи анализ на Ройтерс на над 1000 публични съобщения. За сравнение, при първия кръг бяха оттеглени само 5% от офертите.

Moody’s прогнозира, че ръстът на приходите от продажби на терени ще бъде малък, в едноцифрени изражения през 2021 г., а през 2022 г. те ще се понижат. Приходите от продажби нараснаха с 16% миналата година.

Още по темата

За да компенсират по-слабите продажби, местните власти може да емитират повече облигации, но това ще засили перспективите за по-голямо дългово бреме, предупреди Moody’s в свой доклад.

Силно задлъжнели градове като Тиендзин и Ляонин може да изпитат затруднения да изплащат дълговете си, ако приходите от продажби на терени намалеят, отбеляза Moody’s.

Държавна подкрепа

Държавните компании доминират аукционите на терени, докато частните строителни компании остават встрани от тях, но не е сигурно дали това ще е достатъчно за запазването на приходите на местните власти.

Стойността на печелившите оферти от държавни компании до момента е три пъти по-голяма от тази на частните строителни компании на аукционите през юни-октомври, което е в разрез с тенденциите в миналото. Но към 30 септември стойността на общите им оферти е намаляла с 45% до 277,2 млрд. юана спрямо аукционите през март-юни.

В югозападния мегаполис Чънду контролираната от държавата China Railway Construction предложи оферти за 15 терена и изплати депозит от цели 4,28 млрд. юана (662 млн. долара).

За сметка на това частни строителни компании като Fantasia Holdings и China Fortune Land влагат по-малко или никакви средства в покупки на терени тази година спрямо 2020 г., показва анализът на Ройтерс. Evergrande е купила чрез местна строителна компания само един терен тази година през юни.

В отговор на въпрос на Ройтерс Fantasia съобщи, че ще контролира темпа на придобиване на терени в съответствие с управлението на дълга си и че в момента има достатъчно резерви от терени. Останалите компании не са отговорили на молбите за коментар.

Седем от 22-та най-големи китайски града имат срок до края на октомври да направят търгове за терени, включително Пекин и Шанхай.

В по-дългосрочен план местните власти може да потърсят други източници на фискални приходи като имотни данъци, смята Ван.

Китай обмисля въвеждането на имотен данък на национално равнище от десет години, но се сблъсква със съпротивата на някои пазарни участници, включително на самите местни власти, които се опасяват, че това ще понижи цените на имотите или ще предизвика разпродажби на пазара.

„Те може да започнат с пилотни програми и правилата да бъдат коригирани по съответен начин“, казва Ван.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *