• ср. юни 19th, 2024

Стартира стратегически газов проект за България

Bychaspic

юни 6, 2024

„Булгартрансгаз“ даде началото на реализацията на Вертикалния газов коридор, подписвайки договорите с избраните изпълнители. По проектите „Главболгарстрой“ ще работи съвместно с международно признатите американски компании HILL International, Honeywell, Emerson и CRC Evans. Те ще изпълнят проекта за разширяване на капацитетите в газовите връзки с Гърция (Кулата – Сидирокастро) и с Румъния (Кардам – Негру вода) – стратегическа тръбопроводна мрежа, която има за цел да доставя газ от Южния газов коридор до Украйна, Унгария и Словакия.

В четвъртък, в присъствието на служебния премиер Димитър Главчев и служебния енергиен министър Владимир Малинов, бяха подписани договорите за два от трите лота в обществената поръчка за проекта.  От страна на ДЗЗД „ХИЛ ИНТЕРНЕШЪНАЛ – ГБС 1″ и ДЗЗД „ХИЛ ИНТЕРНЕШЪНАЛ – ГБС 3″ договорите подписа Зара Кизирян-Калчева, която е и изпълнителен директор на „ГБС Енерджи Сълюшънс“ ЕАД.

Обединенията „ХИЛ ИНТЕРНЕШЪНАЛ – ГБС 1“ и „ХИЛ ИНТЕРНЕШЪНАЛ – ГБС 3“ бяха избрани за изпълнители на два от трите лота. В дружествата основен член е „Главболгарстрой“ заедно с международния си партньор HILL International. За подизпълнители в двата лота са посочени международните компании CRC Evans, Emerson, Honeywell и „Енсол ВМ“.

Лупингът от Кулата до Кресна включва линейна част, станция за очистване на газопровода „Кулата“ и станция за очистване на газопровода „Кресна”. Проектът предвижда изграждане на газопровод с високо налягане с диаметър 700 мм и дължина около 48 км, както и съпътстващите го технологични съоръжения. Предложената цена е 131.7 млн. лв., без ДДС.

В третата позиция – лупинг от Рупча до Ветрино – има линейна част и станция за очистване на газопровода „Ветрино”, ще бъде изграден газопровод с високо налягане с диаметър 1200 мм и дължина около 61 км и съпътстващите го технологични съоръжения. За нея обединението предлага 353 млн. лв. без ДДС.

Вертикалният газов коридор се превърна в един от най-важните газови проекти в рамките на последните години. Тази стратегическа инициатива между газотранспортните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Молдова и Украйна има две основни цели – осигуряване на достъп до разнообразни и надеждни източници през ефективен и сигурен маршрут“, коментира изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Кирил Равначки. 

Той обясни важността на проекта с това, че предстои спирането на транзита на руски газ през Украйна и ние трябва да бъдем готови да осигурим надежден маршрут за алтернативни източници. 

Уверен съм, че в сътрудничеството с водещи компании от САЩ и България ще постигне тези цели и в рамките на 2026 г. обектите ще бъдат въведени в експлоатация“, допълни той. 

Осъзнавайки важната геополитическа позиция на проекта, който днес подписахме ние сме събрали в групата за изпълнителни едно уникално съзвездие от международни американски компании, които са лидери в това, което правят“, каза председателят на УС на „Главболгарстрой Холдинг“ Калин Пешов по време на събитието. 

По думите му това партньорство гарантира, че проектът ще бъде изпълнен качествено и възможно най-бързо. 

Аз съм много горда, че няколко американски компании са представени в консорциумите, водени от България. Желая на всички много късмет и бързина при завършването на този важен проект, каза
зам.-посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез, която присъства на подписването. 

Снимка: БТА

Световно признати партньори

Българският строителен холдинг е лидер в Югоизточна Европа в областта на изграждането на енергийна инфраструктура. За реализацията на проекта в България той застава до най-доказаните в световен мащаб компании от сектора.

HILL International е част от голямото семейство на Global Infrastructure Solutions, Inc., обединяваща водещи световни компании в три основни направления: „Строителни услуги“, „Инженеринг и консултации“ и „Глобална устойчивост и въздействие“. Тя е четвъртата най-голяма компания за управление на проекти и строителство в САЩ за 2023 г. – има над 100 офиса в 42 държави по света, покривайки мащабни проекти на шест континента. От 1976 г. до днес нейни служители са ангажирани в над 90 000 проекта на обща стойност на строителството, възлизаща на над 1 трилион долара.  Сред проектите, по които HILL са работили, са Трансадриатическият тръбопровод (Италия, Албания, Гърция), електроцентралата на Капитолия (Вашингтон), Red Lion Energy Center (Делауеър), разположен на 18.6 хиляди квадратни метра площ и проектиран да бъде съоръжението за генериране на енергия с горивни клетки с най-висока мощност в света.

Honeywell е технологичен лидер в индустрии, като космически технологии, строителни технологии, висококачествено технологично оборудване, материали и решения за безопасност и производителност. Компанията има близо 110 000 служители в цял свят, в това число повече от 19 000 инженери и научни работници. Към 2022 г. Honeywell е четвъртият по големина конгломерат в света с приблизителна пазарна стойност от над 130 милиарда долара.

Honeywell International, Inc. е основана през 1906 г. чрез сливането на Butz Thermo-Electric Regulator Company и Minneapolis Heat Regulator Company. Историята на компанията, обаче, датира още от 1885 г., когато Алберт Буц патентова регулатор за температурата на пещ и аларма (термостат), поставяйки основите на наследството на Honeywell в сферата на иновациите в отоплението и контрола на температурата. Модерният термостат – такъв, какъвто го познаваме днес – е допълнително усъвършенстван и популяризиран от Honeywell.

Emerson е водеща глобална технологична, софтуерна и инженерна компания, предоставяща иновативни решения. Това е диверсифицирана глобална производствена и технологична компания, която оперира в различни сектори, включително индустриална автоматизация, контрол на процеси, климатични технологии и търговски и жилищни решения. С централен офис в Сейнт Луис (Мисури), над 170 офиса и повече от 86 700 служители в цял свят, Emerson предоставя широка гама от продукти и услуги, включително системи за автоматизация, клапани, задвижки, системи за контрол, измервателни инструменти, оборудване за отопление, вентилация и климатизация (HVAC) и инструменти.

Emerson Electric Co. е основана през 1890 г. от Джон Уесли Емерсън в Сейнт Луис, Мисури, САЩ. Компанията има значително глобално присъствие с операции в над 150 държави и приблизително 200 производствени места по целия свят. Тя има силен фокус върху иновациите и инвестира в научноизследователска и развойна дейност. Притежава безспорен опит във въвеждането на иновативни технологии и решения за подобряване ефективността, производителността и устойчивостта в различни индустрии.

Emerson е сред компаниите от Fortune 500, като отбелязва силни финансови резултати през годините, с фокус върху дългосрочнoто развитие.

CRC Evans е тясно профилирана в предоставянето на услуги за заваряване, нанасяне на покрития, оборудване, технологии и интегрирани решения за линейна енергийна инфраструктура.С изпълнени 3.6 милиона тръбопроводни покрития, почти 180 000 заварки, и участие с оборудване, услуги и технологии в изпълнението на над 112 654 км тръбопроводи, CRC Evans са номер 1 по пазарен дял в глобален мащаб в своята сфера.

Компанията има безпрецедентен 90-годишен опит в бранша и редица изпълнени стратегически проекти по целия свят като газопровод „СариАрка“ в Казахстан, по който за периода на реализация от шест месеца са извършени над 70 000 заварки, проекта за газопровод TANAP от Турция до Гърция, който преминава през различни географски области и множество препятствия, проекти за втечнен природен газ (LNG) и много други.

Защо е важен проектът?

„Булгартрансгаз“ проведе обществената поръчка в изпълнение на решение на Народното събрание от 14 март 2024 г. във връзка с инициативата на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова за Вертикален коридор.

Реализацията на проекта е важна заради предстоящото от 1 януари 2025 г. спиране на транзита на руски газ през Украйна и факта, че съществуващата инфраструктура на „Булгартрансгаз” не позволява да бъде заменен изцяло транзитираният руски газ през мрежата ѝ. С увеличаването на капацитета на двете връзки ще се осигури техническа възможност на газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз” да пренася нарастващите количества природен газ от разнообразни източници, в това число втечнен природен газ, в посока от юг на север в подкрепа на усилията за диверсификация и повишаване на сигурността на доставките както за България, така и за страните от региона.

За покриване на търсенето на газ в Унгария, Словакия, Чехия, Австрия, Хърватска и Италия, които го получават през Украйна, се разглеждат конкурентни маршрути чрез доставки на LNG по маршрути от Южна, Северна и Западна Европа и с до 4 млрд. куб. м повишаване на доставките от Русия по морския газопровод „Турски поток“. В тази връзка, за да запази България мястото си на газовата карта на Европа, за да бъде заменен с LNG транзитирания газ с руски произход и за да бъдат осигурени необходимите количества за Централна Европа, е необходимо бързо да бъдат реализирани идентифицираните проекти за повишаване на капацитетите за пренос от Гърция към България и от България към Румъния.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *