• ср. юни 19th, 2024

Стъпка към Космоса: Starliner се скачи с МКС

Bychaspic

юни 7, 2024
Стъпка към Космоса: Starliner се скачи с МКС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Космосът е с крачка по-близо след успеха на космическия кораб на “Боинг”. Снощи Starliner (“Старлайнър“) успя да се скачи за първи път с Международната космическа станция (МКС). Това се случва на фона на няколкото технически грешки, които екипа имаше преди няколко дни, а това отложи и излитането за 5-ти юни.

Капсулата претърпя няколко теча на хелий от горивната система, което направи неизползваеми 5 от неговите 28 тласкащи устройства, използвани за маневриране в Космоса, пише bTV. На борда на кораба Starliner има двама астронавти. Те супяха да възстановят работата на 4 от тях.

По план се очаква Starliner да се завърне след осем дни на Земята. На 14 юни, при завръщането си, космическият кораб трябва да кацне в пустинята в западната част на САЩ.
 
„Боинг“ написа в социалните медии, че космическият кораб е достигнал безопасна и стабилна орбита по време на тестовия полет с екипаж и се насочва към космическата станция. Бил Нелсън, ръководител на НАСА нарече скачването с МКС „важно постижение за бъдещето на космическите полети“. Нелсън пожела на двамата астронавти безопасно пътуване сред звездите.

„Ще се видим у дома“, допълни ръководителят на американската космическа агенция.

Това е исторически успех за “Боинг” и Starliner. В миналото само няколко космически кораба са превовали астронавти. След пенсионирането на американските космически совалки през 2011 г. астронавтите на НАСА трябваше да пътуват до МКС с руските космически кораби „Союз“.

Именно за да сложи край на това прекъсване, през 2014 г. американската космическа агенция възложи на „Боинг“ и „Спейс Екс“ да разработят нови космически кораби.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *