• нд. юли 14th, 2024

Таня Косева-Бошова: Пазарът на имоти у нас остава интересен за инвестиции

Bychaspic

окт. 11, 2021
Таня Косева-Бошова: Пазарът на имоти у нас остава интересен за инвестиции

Снимка: Park Lane Developments

Международни и български фондове са имали интерес към придобиване на офис сградата Park Lane през тази година, но в крайна сметка имотът бе продаден на германската софтуерна компания SAP. Изводът е, че България остава интересна за инвестиции въпреки трудната ситуация на имотния пазар. Това заяви Таня Косева-Бошова, управляващ партньор на строително-предприемаческата компания Park Lane Developments, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов по Bloomberg TV Bulgaria.

SAP придоби сградата в столичния кв. „Хладилника“ (близо до мол Paradise Center) чрез българското си подразделение „САП Лабс България“. Стойността на сделката е близо 50 млн. евро и бе потвърдена от Косева-Бошова. Продажбата е при 7,5% доходност, което е леко понижение спрямо средните нива за София.

Косева-Бошова посочи, че глобалният отдел за недвижими имоти в SAP е направил анализ и оценка на сградата по същия начин, както правят всички международни инвеститори и фондове. Оценяват се качеството на сградата, локацията, технологичното оборудване и най-вече качеството на наемателите. 

Още по темата

Един от ключовите наематели в сградата е „Алианц България холдинг“, които подписаха 10-годишен договор. Предстои всички служители на SAP в България да се преместят в новата офис сграда в края на 2022 г. Към момента компанията разполага с три офиса на различни локации в София. Работните пространства в Park Lane ще бъдат проектирани спрямо новата концепция за гъвкава работа на SAP. Това е модел, който комбинира работа от офиса и работа от разстояние.

„В глобален план софтуерните компании се развиват изключително бързо в сегашната ситуация на пандемия и разполагат с голям финансов ресурс. Покупката на сграда е инвестиция за тях, както и ясна заявка, че компанията е стабилна, че ще остане на този пазар и че предлага дългосрочно развитие на своите служители“. Така Таня Косева-Бошова отговори на въпроса каква е логиката софтуерна компания да отдели десетки милиони за покупка на бизнес сграда, вместо да инвестира в нови продукти, нови пазари, разрастване.

Първоначален инвеститор в сградата и продавач в сделката е дружеството Park Lane Developments. Партньори в него са AG Capital – един от най-големите български холдинги в областта на недвижимите имоти, Таня Косева-Бошова и предприемачът Дилян Павлов. Последният е съосновател и бивш собственик на „Динамо софтуер“ – българо-американската компания, която неотдавна бе оценена на 900 млн. долара от фонда Blackstone Growth.

Повишаването на цените на строителните материали през тази година не се отрази на нашия бюджет, защото имахме дългосрочен договор с главния изпълнител „Пайп Систем“. Използвахме първата година на пандемията за усилена работа и тогава дори се работеше на две смени на обекта, заяви Таня Косева-Бошова.

„От началото на пандемията в София няма започнато строителство на офис сгради и не очакваме през следващата година да бъдат стартирани нови проекти. Това означава, че търсенето и предлагането на офис площи постепенно ще се балансират“, прогнозира тя.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *