• нд. юли 21st, 2024

Унгария дава 4 млрд. евро за летището в Будапеща

Bychaspic

окт. 15, 2021
Унгария дава 4 млрд. евро за летището в Будапеща

Снимка: Bloomberg LP

Консорциум, ръководен от унгарското правителство, предлага около 4 млрд. евро за пълен контрол върху летището в Будапеща, съобщават запознати с преговорите източници, цитирани от Bloomberg.

Новата оферта, след като друга, отправена по-рано през годината беше отхвърлена като подценяваща стойността на летището, ще бъде обмислена от собствениците на хъба, съобщават двама източници, пожелали да останат анонимни, тъй като информацията не е публична.

Макар че все още не е взето окончателно решение, собствениците вероятно ще са склонни да продадат на такава цена и сделката може да бъде финализирана преди парламентарните избори, които вероятно ще се състоят през април, съобщава един от източниците.

Операторът на летището в Будапеща AviAlliance, базирана в Германия компания за управление на летищата, която е и най-големият акционер, е отказал коментар, както и унгарското министерство на иновациите и технологиите, което води преговорите от името на правителството.

Премиерът Виктор Орбан се стреми да намали чуждестранната собственост във все повече индустрии, смятани за стратегически, и твърди, че летището е от ключово значение за развитието на туризма и на по-широката икономика.

Още по темата

Орбан е подложен на натиск да финализира сделката преди парламентарните избори, тъй като според социологически проучвания неговата управляваща партия и обединената опозиция имат много близки резултати. Опозицията заплаши да отмени редица големи бизнес сделки, подкрепени от Орбан.

Унгария продаде миналия месец чуждестранни облигации на стойност над 5 млрд. долара, като разшири фискалното си поле за маневри в момент, когато Европейската комисия спира пандемична помощ за милиарди долари заради притеснения за корупция.

Собствениците на летището са били уведомени, че петролната и газова компания Mol Nyrt, която е частична собственост на държавата, и Даниел Йелинек, собственик на местната строителна компания Indotek, която има бизнес сделки със семейството на Орбан, са част от консорциума.

Сред условията, които собствениците на летището поставят на правителството, са да знаят кои са останалите членове на консорциума и дали групата има финансов капацитет и техническа експертиза да придобие и управлява летището.

Унгарското правителство все още не е дало такава информация, каза един от източниците. Правителството на Орбан е заявило, че иска да финализира споразумението до края на годината, допълни той.

До неотдавна собствениците на летището в Будапеща отхвърляха възможността да продадат доходоносния хъб, но също така изразиха притеснения от възможни ответни действия на държавата, ако не се съгласят да се откажат от дела си.

Миналата година печалбата преди данъци, такси и амортизации на летището в Будапеща беше 38 млн. евро, а загубата за цялата година достигна 110 млн. евро след срива на пътуванията. Летището очаква дейността да се върне на нивата преди COVID до 2023 г.

Приватизацията му започна през 2005 г., а унгарското правителство продаде оставащия си дял през 2011 г., една година след завръщането на Орбан на власт. Концесионният договор е със срок до 2080 г.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *