• нд. юли 21st, 2024

Унгарската държава се доближава до придобиването на летището в Будапеща

Bychaspic

окт. 8, 2021
Унгарската държава се доближава до придобиването на летището в Будапеща

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Собствениците на летището в Будапеща обмислят да влязат в официални преговори за продажбата на аеропорта на унгарската държава, след като са получили ревизирана оферта, съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Ръководеният от правителството консорциум е направил ново предложение за закупуването на мажоритарен дял в летището, съобщава запознатият източник. Офертата, която била получена в края на септември, е по-висока от първоначалната, но все пак е смятана за по-ниска от пазарната стойност при сравнение със сходни сделки. Bloomberg съобщи през юли, че летището в Будапеща е отхвърлило по-ранна оферта, тъй като я е сметнало за твърде ниска.

Очаква се собствениците на летището да определят условията си за започване на официални преговори и предварително проучване през идната седмица, казва запознатият източник и допълва, че окончателно решение за продажба все още не е взето.

Операторът на летището в Будапеща AviAlliance – базирана в Германия компания за управление на летища, която е и най-големият акционер, е отказал коментар, както и унгарското министерство на иновациите и технологиите, което ръководи преговорите от името на правителството.

Премиерът Виктор Орбан се стреми да намали чуждестранната собственост във все повече индустрии, които смята за стратегически, и заяви, че летището в унгарската столица е ключово за туризма и развитието на по-широката икономика.

Правителството иска да финализира покупката до края на годината, отбелязва източникът. Орбан е под натиск да сключи сделката преди парламентарните избори догодина, тъй като неговата управляваща партия и обединената опозиция са с близки резултати в обществените допитвания преди най-внимателно следените парламентарни избори от над десет години. Опозицията заплашва да отмени редица големи бизнес сделки, които Орбан подкрепя.

Ответни мерки от държавата?

До неотдавна собственикът на летището в Будапеща изключваше възможността за продажба на доходоносното летище, но също така изрази опасения от потенциални ответни мерки от държавата, ако не се съгласи да се откаже от дела си.

Правителството бави отговора си на молба от лятото за повторно отваряне на един от терминалите на летището. Предишни твърдолинейни тактики включваха блокиране на пандемични средства и разрешения за бъдещи строителни дейности на летището, както и остри критики за това как се управлява летището, които операторът счита за неоснователни, съобщи Bloomberg през април.

Сред условията, които собствениците на летището е вероятно да поставят, са да знаят кои са другите членове на консорциума и дали групата има финансов капацитет и техническа експертиза да придобие и управлява летището, казва запознатият източник.

Собствениците на летището са били информирани, че рафинерията Mol Nyrt, която е частична собственост на държавата, и Даниел Йелинек, собственик на местната строителна компания Indotek, която има бизнес сделки със семейството на Орбан, са част от консорциума, но информацията не е била включена в новата необвързваща оферта. Bloomberg съобщи преди една година, че консорциум, включващ Mol и Йелинек, са отправили в крайна сметка неуспешна оферта за придобиване на летището.

Миналата година летището в Будапеща обяви печалба преди лихви, данъци и амортизации на стойност 38 млн. евро и загуба от 110 млн. евро за цялата година след срива на пътуванията. Летището очаква операциите да се върнат на нивата преди COVID до 2023 г.

Приватизацията на летището започна през 2005 г. и унгарското правителство продаде оставащия си дял през 2011 г., една година след завръщането на Орбан на власт. Концесионният договор е със срок до 2080 г.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *