• вт. юни 25th, 2024

Финансирането на проптех стартъпи в света е напът да подобри рекорди тази година

Bychaspic

сеп. 14, 2021
Финансирането на проптех стартъпи в света е напът да подобри рекорди тази година

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалният брой на технологичните стартъпи в имотите е нараснал с 300% през последните десет години, възползвайки се от възможността да отговори на най-големите предизвикателства пред индустрията чрез технологии, сочи доклад на консултантската компания JLL.

Само през първото полугодие на тази година набраните средства в сектора са 9,7 млрд. долара, което го превръща в най-активната първа половина от годината в историята. Освен това пазарът показва признаци на узряване, като средствата започват да се насочват към установени играчи, а засилването на консолидацията води до появата на лидери в индустрията.

Броят на стартъпите в имотната индустрия расте бързо през последните десет години – от около 2000 до близо 8000. Тези компании са набрали колективно финансиране за над 97 млрд. долара през последните десет години.

САЩ продължават да са лидер по най-голям брой стартъпи и набрани средства с 50% от финансираните компании през последното десетилетие. Американските градове и области с най-голям брой проптех стартъпи са Ню Йорк, Сан Франциско, Лос Анджелис, Силициевата долина и Чикаго.

Макар че Китай има значително по-малко компании, страната е вторият по големина пазар от гледна точка на финансиране с набрани над 16 млрд. долара от 2010 г. насам. Индия, Сингапур и Австралия са основни пазари за набиране на средства извън Китай в Азиатско-Тихоокеанския регион. Водещите градове включват Бангалор, Делхи, Сингапур, Пекин и Сидни.

Още по темата

В Европа Великобритания и Германия съставляват мнозинството от набраните средства в региона, следвани от Франция, Испания и Швеция. Водещите градове са Лондон, Париж, Барселона, Берлин и Хелзинки.

Макар че пандемията ускорява навлизането на нови технологии, тя също така се е отразила негативно на набраното финансиране за компании в начална фаза на развитие в имотния сектор. Индустрията проявява и признаци на все по-голямо узряване.

По данни на Crunchbase набраното финансиране за компании в начална фаза на развитие е намаляло с 11% на годишна база през 2020 г. JLL е установила, че рисковият капитал, насочен към технологии в имотите, е бил повлиян чувствително със забавяне до 13,4 млрд. долара през 2020 г. Това е спад с 19% спрямо 16,6 млрд. долара предходната година.

През 2021 г. обаче инвестициите са се ускорили до 9,7 млрд. долара през първото полугодие, което е ръст спрямо 8,8 млрд. долара през първото полугодие на 2020 г.

С узряването на сектора финансирането също така мигрира към по-установени компании и продукти със силно възприемане от началото на пандемията.

Узряването наред с по-трудната среда за набиране на средства допринася за по-голямото консолидиране в сектора. През 2020 г. дейността по сливания и придобивания е достигнала рекорден връх от 21,9 млрд. долара и вече е над 18 млрд. долара от началото на 2021 г.

Коронавирусната пандемия се оказва добра възможност за експериментиране и ускоряване на възприемането на технологиите в имотната индустрия с потенциал за създаване на по-устойчиви, по-здравословни и по-съсредоточени около човека сгради. Допитване на JLL сред 650 водещи глобални наематели и инвеститори е установило, че основните приоритети са създаването на места, които са човешки и зелени.

Но редица проблеми забавят напредъка, включително фрагментираният технологичен пейзаж, липсата на стандарти в индустрията, необходимост от защита на личните данни и сигурност. Отговорът на тези предизвикателства изисква по-голямо сътрудничество сред технологичните, имотните компании и индустриите, които те обслужват, както и с националните и градските власти, отбелязва JLL.

В България проптех решенията са 160, което поставя страната ни наравно с държави като Белгия, Италия, Швеция и Финландия, сочат данни на PropTech Bulgaria. От тях 16% са с външно финансиране, а останалите са финасирани със собствени средства.

Най-добре финансираната българска проптех компания е OffceRnD. По данни на Crunchbase компанията е получила 4,2 млн. евро и е регистрирана във Великобритания, въпреки че физически е базирана в България и е основана от българи. 

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *