• чт. мар. 28th, 2024

Китайските строителни компании останаха без достъп до глобалните дълови пазари

Bychaspic

окт. 14, 2021
Китайските строителни компании останаха без достъп до глобалните дълови пазари

Снимка: Bloomberg LP

Продажбите на чуждестранни облигации от китайски строителни компании са блокирани, тъй като кризата в China Evergrande поражда опасения от спиране на плащанията в имотния сектор в страната, задушавайки ключов двигател на дълговия пазар с висока доходност в Азия, пише Financial Times.

Само една строителна компания е успяла да привлече инвеститори в доларови облигации, откакто Evergrande, най-задлъжнялата имотна компания в света, пропусна лихвено плащане за 83,5 млн. долара миналия месец, разтърсвайки глобалните пазари.

Продажбата на облигации за 102 млн. долара от Helenbergh China Holdings този месец не елиминира огромния недостиг на финансиране сред силно задлъжнелите имотни компании. Емитирането на доларов дълг с висока доходност е намаляло с 28% спрямо година по-рано, сочат данни на Dealogic.

Банкери и инвеститори съобщават, че условията вероятно ще се влошат без намеса от Пекин.

„Пазарът наистина стана много мрачен“, казва високопоставен банкер в европейска банка, специализиран в дълговите капиталови пазари, според когото една трета от около 60 китайски строителни компании с неизплатен доларов дълг може да се окажат с блокиран за постоянно достъп до международната финансова система, което още повече ще намали броя на сделките.

Банкерът допълва, че докато инвеститорите са били подготвени от месеци за пропуснатите плащания от Evergrande, внезапното спиране на плащанията миналата седмица от компанията за строителство на луксозни имоти Fantasia „беше истински шок за пазара“.

Анализ на рейтинговата агенция Fitch установи, че дължимите плащания по чуждестранни облигации от сектора на недвижими имоти в Китай възлизат на 232 млрд. долара в края на септември, като почти една трета от тях са с очакван падеж до края на следващата година. Компанията отдава ръста на разходите за финансиране на азиатските емитенти на дълг с висока доходност през третото тримесечие основно на „продължаващите негативни новини за дейността на China Evergrande и потенциалното спиране на плащанията“.

„Международните инвеститори вероятно са свикнали с по-агресивна интервенционистка политика“, казва високопоставеният банкер, който отбелязва липсата на силна подкрепа от Пекин през последните седмици за изпитващите затруднения строителни компании. „Те търсят подкрепа в стил кунг фу, но получават тай чи“, казва банкерът.

Банкери и инвеститори твърдят, че емитирането на доларови облигации може да се възстанови бързо, ако Китай засили подкрепата си и насърчи кредитирането на предприемачи. В противен случай то може да остане блокирано месеци наред, застрашавайки да спре жизненоважните сделки за рефинансиране в сектора.

Още по темата

Портфолио мениджър в Хонконг счита, че заплахата от зараза за кредиторите, които са финансирали имотни компании, ще принуди държавните ръководители да предприемат действия скоро. „Това може да продължи един месец, но не очаквам да трае три-четири месеца“, казва портфолио мениджърът.

Китайските власти „искат да предотвратят пренасяне на проблемите в други сектори. Ако отрежете кредитирането на строителни компании за дълго време, това се превръща и в банков проблем“, допълва той.

Друга строителна компания Sinic съобщи в понеделник, че е малко вероятно да направи плащания по облигации с падеж идната седмица.

Evergrande, която има деноминиран в долари дълг от 20 млрд. долара, пропусна пет крайни срока за плащания по чуждестранни облигации. Kirkland & Ellis и Moelis, които са консултанти на чуждестранните притежатели на облигации, заявиха в края на миналата седмица, че нямат никакъв „значим ангажимент“ от компанията.

Практическото затваряне на глобалните капиталови пазари за китайските строителни компании усложнява още повече способността им за рефинансиране, която беше подчертана от рейтинговите агенции при последните понижавания на рейтинга на Evergrande и други строителни компании. S&P посочи, че спиране на плащанията от Fantasia вероятно ще предизвика спиране на плащанията и по другите ѝ дългове.

„Това може да ускори и изплащането на друг дълг от компанията. Кредиторите може да поискат по-ранно изплащане заради влошаването на кредитния профил на Fantasia“, отбеляза рейтинговата агенция.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *