• чт. мар. 28th, 2024

Притесненията за имотния сектор в Китай разтърсват пазарите

Bychaspic

сеп. 20, 2021
Притесненията за имотния сектор в Китай разтърсват пазарите

Снимка: Bloomberg LP

Растящият гняв на инвеститорите от ограничителните мерки за имотния пазар в Китай се отрази на пазарите в понеделник и подложи на допълнителен натиск правителството на президента Си Дзинпин, което се опитва да предотврати дестабилизиране на втората по големина икономика в света, пише Bloomberg.

Хонконгските имотни гиганти, включително Henderson Land Development, отчетоха най-големите разпродажби от над една година, тъй като трейдърите очакват Китай да разшири ограниченията за имотния пазар към финансовия хъб.

Засилващите се притеснения заради дълговата криза в China Evergrande Group потопиха всичко – от банкови акции до Ping An Insurance Group, както и доларовите облигации с висока доходност. Книжата на малко известна китайска имотна компания се сринаха с 87%, след което търговията с акциите ѝ беше спряна.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng спадна с 3,3%, най-голямата му загуба от края на юли. Разпродажбите се отразиха също на хонконгския долар, офшорния юан и фючърсните контракти върху S&P 500. Затварянето на борсите заради празник в голяма част от Азия може да е задълбочило волатилността, смятат трейдъри.

Изправени пред несигурност за това доколко далеч ще стигне Си в кампаниите си за постигане на „общ просперитет“ и усмиряване на силно задлъжнелите компании, много инвеститори избират първо да продават, а после да задават въпроси. Крайните срокове по лихвени плащания тази седмица по редица облигации и банкови заеми на Evergrande прибавят нови рискове, докато пазарните участници се подготвят за едно от най-големите преструктурирания на дългове в историята на Китай.

Си е изправен пред труден баланс, докато опитва да намали задлъжнялостта на имотния сектор и да направи жилищата по-достъпни, без да нанася твърде големи краткосрочни щети на финансовата система и икономиката. Нарастващите притеснения, че той няма да направи добре сметките си се разпространяват все по-надалеч от строителните компании, фокусирани върху Китай, и техните доставчици.

Китайските държавни ръководители може да успеят да избегнат финансова криза, но проблемите на Evergrande все пак може да нанесат трайни щети на условията по кредитите и на икономиката, отбелязват анализатори от Societe Generale SA.

„Последиците от евентуален срив на Evergrande вероятно ще допринесат за продължаващото забавяне на китайската икономика, което от своя страна ще спре глобалния растеж и инфлацията и ще хвърли сянка върху цените на суровините“, отбелязват анализаторите.

Хонконгските имотни компании поеха голямата част от разпродажбите в понеделник, като индексът Hang Seng Property потъна с 6,7% и записа най-големия си спад от май 2020 г. Книжата на Henderson Land поевтиняха с 13%, а цената на акциите на Sun Hung Kai Properties намаля с 10%, най-голямото понижение от 2012 г.

Още по темата

Китайски държавни ръководители уведомиха хонконгски строителни компании, че Пекин вече не е склонен да толерира т. нар. монополно поведение, съобщи Ройтерс в петък. Представителите не са очертали пътна карта или краен срок, допълни агенцията, позовавайки се на анонимни предприемачи.

Правителството в Хонконг отдавна изпитва затруднения да овладее цените на жилищата на фона на огромното търсене, ограниченото предлагане и ниските лихви по ипотечните кредити. Средните цени на имотите в града достигнаха 1,25 млн. долара към юни 2020 г., показват данни на консултантската компания CBRE Group.

Книжата на Ping An Insurance поевтиняха с 5,8% и достигнаха над 4-годишно дъно на фона на притесненията от експозицията ѝ към имотния сектор. Компанията публикува комюнике в петък, че застрахователните ѝ фондове имат „нулева експозиция“ към Evergrande и други имотни компании, „на която пазарът трябва да обръща внимание“.

Имотите съставляват около 4,9% от инвестициите на Ping An Insurance спрямо средно 3,2% за други застрахователни компании, сочат данни на Bloomberg Intelligence.

На кредитните пазари средната цена на доларовите облигации с висока доходност от китайски кредитополучатели намаля с 2 цента в понеделник и е напът да запише най-големия си спад от около една година. Това повлече надолу цените на по-широкия пазар за азиатски облигации от неинвестиционен клас с 1-2 цента, съобщават трейдъри. Дори дълг с инвестиционен рейтинг отбеляза понижение. Доходността от облигации на Country Garden Holdings, най-голямата строителна компания в Китай по обем продажби, намаля до рекордно дъно.

Хонконгският долар достигна най-ниското си ниво този месец, а офшорният юан също спадна за трети пореден ден. Фючърсите върху индекса FTSE China A50 поевтиняха с 3,2% в Сингапур. Финансовите пазари в континенталната част на Китай бяха затворени заради национални празници до сряда, когато ще бъде затворена борсата в Хонконг.

Evergrande трябва да плати лихва по банкови заеми в понеделник с еднодневен гратисен период. Макар че не са известни подробности за сумата, китайските власти вече са уведомили големи кредитори да не очакват плащания, съобщиха запознати източници миналата седмица. Evergrande и банките обсъждат възможността за удължаване на сроковете по някои заеми, допълниха те.

Дължимите плащания до четвъртък включват лихви за 83,5 млн. долара по петгодишни доларови облигации, сочат данни на Bloomberg. Evergrande трябва да плати и купон за 232 млн. юана (36 млн. долара) по оншорни облигации същия ден. Книжата на компанията се сринаха с 19% в понеделник и достигнаха най-ниското си ниво от 2011 г. насам.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *