• нд. юли 14th, 2024

Evergrande продължава да пропуска лихвени плащания по облигации

Bychaspic

окт. 12, 2021
Evergrande продължава да пропуска лихвени плащания по облигации

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Притежатели на облигации на Evergrande заявиха, че не са получили лихвени плащания по три емисии доларови облигации преди крайния срок във вторник, а доходността по рисков китайски корпоративен дълг достигна почти десетилетен връх заради притеснения, че все повече строителни компании са изправени пред опасност от спиране на плащанията, пише Financial Times.

Най-задлъжнялата строителна компания в света трябваше да направи лихвени плащания на обща стойност 148 млн. долара по деноминирани в долари облигации до обяд във вторник в Хонконг, но притежатели на облигациите не са получили никакви средства, съобщават двама запознати източници.

Evergrande първоначално пропусна важно лихвено плащане за 83,5 млн. долара в края на миналия месец по облигации с падеж догодина. Пропуснатото плащане задейства 30-дневен гратисен период, преди компанията официално да обяви спиране на плащанията. Досега тя е пропуснала най-малко още пет лихвени плащания по облигации.

Продължаващата ликвидна криза в строителната компания предизвика преоценка на стабилността на по-широкия имотен сектор в Китай на фона на забавянето на продажбите и натиска от властите в Пекин върху предприемачите да намалят дълговете си, като много други строителни компании също се приближават до спиране на плащанията.

Облигационният пазар с висока доходност в Азия, на който китайските строителни компании са сред най-големите емитенти след десетилетия на бърза урбанизация в страната, беше разтърсен от паническа търговия през последните дни, която тласна доходността рязко нагоре.

Още по темата

От петък насам доходността по индекс на ICE, проследяващ китайски корпоративни емитенти на азиатския доларов пазар с висока доходност, е нараснал до 22%, най-високата стойност от 2009 г. насам, спрямо едва 13 на сто в началото на септември и 10% през юни.

Китайската строителна компания Sinic Holdings съобщи в понеделник вечер, че този месец вероятно ще обяви спиране на плащанията по облигации, защото няма достатъчно „финансови ресурси“.

Миналата седмица строителната компания Fantasia, специализирана в луксозни имоти, която е основана от племенница на бившия китайски вицепрезидент Дзън Цинхун, спря плащания по облигации за 206 млн. долара.

„Проблемите в китайския имотен сектор сега влияят на общата представа на инвеститорите за системен риск“, коментира Чарлз МакГрегър, ръководител за Азия на компанията Lucror Analytics. Той допълва, че китайските облигации с висока доходност са „под изключителен натиск заради недостига на купувачи“.

Друга строителна компания China Modern Land съобщи в понеделник, че ще опита да удължи падежа по облигации за 250 млн. долара с три месеца, а Sunac China Holdings е подложена на строго наблюдение през последните седмици заради проект на писмо до местните власти, в което се предупреждава за „повратна точка“ в имотната индустрия.

Нагласите към книжата на Evergrande се влошиха значително през юли след поредица от събития, включващи замразяване на един от депозитите ѝ в банка в континенталната част на Китай и спиране на продажбите на имоти в някои от проектите ѝ.

В края на август строителната компания, която има почти 800 проекта в стотици китайски градове и е подложена на натиск да намали дълговете си, предупреди за риск от спиране на плащанията.

Разпродажбата на облигации скоро се разпространи към други силно задлъжнели строителни компании, включително Fantasia и Guangzhou R&F, чиито облигации се обезцениха рязко през последните дни.

Пазарната волатилност се засили заради притеснения за способността на предприемачите за рефинансиране в съчетание със забавяне на продажбите на нови домове и терени в имотния сектор в Китай, който съставлява около една четвърт от икономиката на страната.

Чуждестранните притежатели на облигации на Evergrande наеха инвестиционната банка Moelis и правната кантора Kirkland & Ellis да ги консултират преди едно от най-големите преструктурирания на дълг в Китай.

Консултантите са уведомили притежателите на облигации в петък вечер, че не са получили „значим ангажимент“ от компанията и очакват „неминуемо“ спиране на плащанията.

Търговията с акции на Evergrande в Хонконг е спряна, както и търговията с книжа на подразделението ѝ за имотни услуги, което съобщи за оферта за потенциално придобиване миналата седмица.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *