• нд. юли 21st, 2024

SAP купи офис сграда в София за 50 млн. евро

Bychaspic

окт. 7, 2021
SAP купи офис сграда в София за 50 млн. евро

Снимка: Park Lane Developments

Софтуерната компания SAP сключи най-голямата инвестиционна сделка на офис пазара в България през последните три години с придобиването на сградата Park Lane Office Center в столичния квартал „Хладилника“.

До края на 2022 г. всички служители на SAP в България ще се преместят в новата офис сграда, която е с площ от 34 800 кв. м.

SAP и Park Lane Developments, която е инвеститор в сградата, отказаха коментар за цената на сделката, но според запознати източници от индустрията тя е около 50 млн. евро.

SAP има над 1250 служители в България, като над 80% от екипите работят по теми, свързани с облачни технологии.

„В момента имаме три офиса в София, а доскоро бяха дори четири, и искаме всичките ни колеги да бъдат събрани на едно място, тъй като това ни дава възможност за по-дългосрочно планиране. Инвестицията, която компанията прави в локацията, показва именно тези намерения и отговаря на дългосрочната визия, която имаме като компания. Сградата ни позволява да растем и в бъдеще всички наши колеги да продължават да бъдат в един офис“, коментира пред Investor.bg Радослав Николов, изпълнителен директор на SAP Labs България, развойното звено на немския софтуерен гигант.

Още по темата

На глобално ниво компанията въвежда концепцията за гъвкава работа (Flex work), което означава гъвкавост от гледна точка на работата, базирана на доверие между работодател и служител. Тази гъвкавост ще се отразява и в офисните пространства, обяснява Николов.

„Те трябва да бъдат разчупени и да отговарят на различните начини на работа в офиса – от една страна ще имаме служители, които ще идват в офиса, за да провеждат работни срещи, уъркшопи и други подобни дейности, затова ще са необходими повече места за колаборация. От друга страна, ще разполагаме и с места за фокусирана работа. Общите пространства ще се променят, за да покрият различните начини на работа, които служителите ни ще имат в бъдеще“, допълва той.

Николов посочва, че развойният център в София е ключов за стратегията на SAP и осми по големина в глобалната мрежа на компанията. През 2020 г. екипите ѝ са се увеличили с над 15%.

„През тази година разкрихме над 300 нови позиции за софтуерни специалисти и продължаваме разширяването на компанията. Все повечето отговорности, които получаваме, както и доверието в нашата локация, което SAP демонстрира, се затвърждават с инвестицията в собствена офис сграда в София“, допълва той.

Строителството на Park Lane Office Center приключи през юни тази година и в сградата вече се помещава централата на „Алианц България“, която събра на едно място над 600 свои служители от девет различни локации. Наемният договор е за срок от десет години и остава в сила след придобиването на сградата от SAP, потвърдиха от софтуерната компания. Договорът с Allianz за 6 хил. кв. м беше подписан в края на миналата година и това се превърна в най-голямата сделка на наемния офис пазар у нас за 2020 г.

Освен Allianz наематели в сградата са още три по-малки компании, с което 40% от площите в нея вече са наети. След преместването на служителите на SAP ще бъдат запълнени всички площи, уточниха от софтуерната компания. Всички наемни договори, сключени до момента, ще бъдат запазени.

Дългосрочният наемен договор с Allianz, стабилният наемател и качеството на проекта са спомогнали доходността при сделката да е малко по-добра в сравнение със сделките с офис сгради у нас в последно време, при които тя беше на нива между 7,75% и 8%, каза Таня Косева-Бошова, управляващ партньор в Park Lane Developments.

Компанията, която е част от холдинга AG Capital, е специализирана в изграждането на висококачествени офис сгради и бизнес проекти в България и региона.

Park Lane Office Center се състои от 11 етажа над земята и две подземни нива, предназначени за паркинг. Предвидени са тераси за всеки етаж с гледка към Витоша. Етажната плоча е 2 200 кв. м. Използваните при изграждането ѝ съвременни технически системи позволяват достъп на големи количества пречистен свеж въздух в офис помещенията. Внедрена е и специална технология за UV дезинфекция на въздуха. Около сградата има просторни зелени площи от 4 хил. кв. м, както и зарядни станции за електромобили.

Таня Косева-Бошова каза, че разговорите със SAP са започнали през 2018 г. „Започнахме преговори с различни компании още през април 2018 г., когато купихме земята за сградата. Насочихме се към най-големите заради възможностите им да планират за две-три години напред“, отбеляза тя пред Investor.bg.

Сделката се е забавила, тъй като SAP обмисляла различни варианти за офиса си. Затова през годините от Park Lane им изпращали четири различни оферти – за покупка на земя, за покупка на земя и изпълнение на строителството, за наем на завършена сграда и за продажба на сграда. Паралелно се водели и разговори с наематели и така се стигнало до сделката с Allianz.

До подписване на писмо за намерение със SAP се стигнало едва през април тази година, като по това време Park Lane били в напреднал стадий на преговори с още четири компании за наемане на площи, но се наложило да ги прекратят.

След продажбата на Park Lane Office Center компанията зад проекта планира да продължи да инвестира в офиси, като обмисля проекти в България и Румъния, съобщи Косева-Бошова.

„Основен двигател на офис пазара в двете страни е IT секторът, а компаниите в него продължават да се разрастват дори по време на пандемията. Те продължават да наемат хора и имат нужда от качествени офис площи, където да обединят екипите си“, отбеляза тя.

Според нея търсене на първокласни офис площи има и доказателство за това е, че други офис сгради, които излязоха на пазара едновременно с Park Lane Office Center, като GORA, NV Tower са почти запълнени.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *