• вт. юни 25th, 2024

Влизането на България в еврозоната изглежда остава за 2026 г.

Bychaspic

май 25, 2024

Международната агенция S&P Global потвърди кредитния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута на BBB/A-2 с положителна перспектива. Агенцията посочва в своя доклад за страната, че очаква присъединяването на България към валутния съюз да се случи до 18 – 24 месеца. С други думи – сигналите, че България няма да успее да замени лева с еврото от 1 януари 2025 г, която е понастоящем целевата дата, растат. Подобна позиция изрази преди два месеца и другата основна рейтингова агенция – Fitch.

Положителната перспектива отразява нашата гледна точка, че има поне едно към три вероятност България да се присъедини към еврозоната през следващите 24 месеца“, посочва S&P Global.

Според нея формирането на правителство след изборите на 9 юни ще се окаже „сложно“, но ако бъде избегната политическата безизходица, България ще намери място в еврозоната „през следващите 18 месеца“.

Въпреки това агенцията признава напредъка на България по отношение последния Маастрихтски критерий, който не изпълнява за влизането в еврозоната – а именно инфлацията. В момента показателят на страната е с около 3 пункта над най-ниската инфлация в страните от Европейския съюз, а по правило тя може да я превишава само с 1.5 пункта.

Агенцията все пак допуска при продължаващо забавяне на инфлацията възможността да бъде направен компромис за България подобно на този на Хърватия.

Въпреки това, предвид забавянето на вътрешната инфлация, разликата до прага се стеснява и ние предвиждаме възможност за политически компромис по въпроса през следващите няколко месеца, подобно на решението на Еврогрупата за присъединяването на Хърватия към еврозоната през 2022 г. Дори и България да не се присъедини към еврозоната през 2025 г., смятаме, че вероятно ще се отложи само до 1 януари 2026 г.“, се посочва в позицията ѝ.

S&P Global допълва, че може да ревизира в посока надолу рейтинга на България, ако перспективата за влизане във валутния съюз намалее. Това може да се случи при нов политически хаос или подновен инфлационен натиск. За сметка на това при смяна на валутата по всяка вероятност рейтингът на България ще бъде повишен.

Агенцията също така очаква ръст на заплатите и инфлацията тази година след бурните ръстове, движени от инфлацията в последните две години.

S&P Global отчита и политическите рискове пред усвояването на европейски средства, тъй като за тази цел до голяма степен се изискват законодателна подготовка или конкретни усилия за реформи.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *