• нд. юли 14th, 2024

Месечният ръст на цените на жилищата във Великобритания достигна 14-годишен връх

Bychaspic

окт. 7, 2021
Месечният ръст на цените на жилищата във Великобритания достигна 14-годишен връх

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата във Великобритания са се повишили през септември с най-бързия си темп от над 14 години, а стабилното търсене се очаква да се запази въпреки насрещните ветрове пред икономиката, сочат данни на ипотечния кредитор Halifax, цитирани от Bloomberg.

Средната цена на жилищата през септември е нараснала с 1,7% спрямо август до 267 587 паунда (363 хил. долара) след месечния ръст от 0,8% през август. Ръстът е най-големият от февруари 2007 г. и тласка годишния темп на растеж на цените до 7,4%.

Жилищният пазар процъфтява от лятото на миналата година, подкрепен от данъчното облекчение за покупките на имоти и стимулираното от пандемията търсене на по-големи жилища извън градските центрове с площи за работа от вкъщи.

Облекченията за гербовия налог бяха ограничени през юли и напълно отменени през септември, но много фактори, подкрепящи пазара, остават в сила. Те включват продължаване на „надпреварата за пространство“, евтиното кредитиране, липсата на домове за продажба, натрупаните спестявания по време на блокадите и силния трудов пазар.

Още по темата

Бъдещото развитие на пазара до голяма степен ще зависи вероятно от това как потребителите ще издържат на бурите, които сега връхлитат икономиката с ускоряването на инфлацията, прекратяването на подкрепата на правителството за пуснатите в принудителен отпуск служители и очакваното увеличаване на данъците догодина за финансиране на Националната здравна служба.

„На фона на засиления натиск върху разходите за живот и въвеждането на повишаване на данъците може да се очаква, че търсенето ще отслабне през идните месеци, като някои показатели в индустрията вече сочат по-ниски нива на активност на купувачите“, коментира Ръсел Гали, управляващ директор в Halifax.

„Въпреки това ниските лихви по кредитите и подобряването на перспективите пред пазара на труда за вече заетите хора вероятно ще продължат да оказват подкрепа“, допълва той.

По време на облекченията за гербовия налог цените на жилищата са нараснали с над 12 пъти спрямо първоначалните спестявания от данъчното облекчение, сочат данните на Halifax.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *